Olasz ételek felsőfokon

Olasz pizza


Hozzávalók

 2 nagy pizza
  1. 20 púpozott evőkanál liszt
  2. 1 csapott ek só
  3. 2 ek olívaolaj
  4. 1 kk cukor
  5. 1 kk porélesztő
  6. 3,5 dl langyos víz
  7. 1 csipet bors
  8. szükség szerint búzadara
  9. 1 db csirkemell
  10. ízlés szerint Gyros por
  11. ízlés szerint sűrített paradicsom
  12. ízlés szerint oregánó
  13. ízlés szerint só
  14. ízlés szerint bazsalikom

Elkészítés

  1. A langyos vízben elkeverem a cukrot, az élesztőt és az olívaolajat.


  2. Aztán egy tálba kimértem a lisztet és hozzáadom a sót és a borsot, elkeverem.


  3. Majd hozzáadagolom az élesztős vizet és dagasztó géppel elkezdem keverni, amíg össze nem áll, ha szükséges még mehet hozzá liszt. 5-10 percig dagasztom tovább, ha összeállt.


  4. Kilisztezek egy tálat és beleteszem a tésztát, vizes konyharuhával letakarom és szobahőmérsékleten 2 órán át kelesztem.


  5. Ha megkelt, kiveszem az asztalra és még egyszer átgyúrom, hogy ne legyen levegős. Aztán kétfelé vágom, majd búzadarát szórok az asztalra és kézzel kinyújtom a tésztákat rajta kb. 0, 5-1 cm vastagságúra ki milyenre szeretné.


  6. Pihentetem amíg összekeverem a szószt ízlés szerint ami sűrített paradicsom, só, bazsalikom, oregánó.


  7. Aztán kisütöm olajon a csirkemellet a gyros porral. Mindent felteszek a pizzatésztára, megszórom sajttal és mehet a sütőbe 200 C fokon légkeverésen 10 percig. Isteni finom.



Olasz húsos canneloni

Hozzávalók

 4 főre
  1. 250 g canneloni tészta
  2. Húsos töltelékhez
50 dkg darálthús (lehet vegyesen is sertés/marha)
  1. 5 dkg vaj
  2. 5 dkg reszelt parmezán sajt
  3. 5 dkg nyers füstölt sonka (pl: serrano smoked ham)
  4. 3 evőkanál zsemlemorzsa
  5. 2 tojás fehérje
  6. 1 dl főzőtejszín
  7. 3 dl passata (paszírozott paradicsom)
  8. 1 közepes fej vöröshagyma
  9. 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  10. 1 kiskanál morzsolt oregánó
  11. 1 teáskanál só
  12. 1/2 csokor petrezselyem
  13. Mártáshoz 
  14. 10 dkg vaj
  15. 10 dkg reszelt edámi sajt
  16. 5 dl tej
  17. 5 dl főzőtejszín
  18. 4 evőkanál finom liszt
  19. 1-2 gerezd fokhagyma reszelve (elhagyható)
  20. 4 evőkanál finomliszt

Elkészítés

  1. A hagymát aprítsd fel, és a vajon dinszteld meg. Keverd hozzá a darált húst, és néhány percig pirítsd. Szórd bele a zsemlemorzsát, és öntsd fel a tejszínnel és a paradicsomszósszal.


  2. Kevergesd egy percig, majd vedd le a tűzről, és sózd, borsozd, szórd bele az oregánót és a finomra vágott petrezselymet. Hagyd kihűlni, majd keverd hozzá a reszelt parmezánt, az apróra vágott sonkát és a tojásfehérjét.

  3. A húsos masszát kanalazd habzsákba, töltsd meg vele a tészták üregeit, majd tedd őket félre.

  4. A mártáshoz a vajat olvaszd fel, és szórd rá a lisztet. Nem szabad megpirulnia. Adagold hozzá a tejet és a tejszínt, szórd bele az edámi sajtot. Amikor utóbbi elolvad, vedd le a mártást a tűzről, és sózd meg ízlésed szerint.

  5. Egy akkora tepsi/jénai/hőálló porcelán tál stb... aljába, melyben elfér a canelloni, locsolj picit a mártásból. Két sorban fektesd egymás mellé vagy egymásra a töltött tésztákat, ha egymásra is fekteted rétegek közé is locsolj a mártásból majd a maradék mártást öntsd rá az egész tetejére. Vigyázz ne töltsd színültig a tepsit (mint én).


    Fogj meg egy modult és húzd ide

Spárgás-zöldborsós-ricottás sertésragu pappardellével

Hozzávalók

Raguhoz

2 ek vaj


  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 50 dkg zöldspárga
  • 30 dkg zöldborsó
  • 50 dkg ricotta
  • ízlés szerint bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 0.5 kg sertéscomb
  • 1 dl víz
  • ízlés szerint majoranna
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint

Tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 1 kk só
  • 2 ek víz (kb)


Elkészítés

Raguhoz

  1. Házi gyúrt tésztához: A 2 tojást felverjük, majd a 250 g liszthez hozzáöntjük, és a tésztát begyúrjuk. Adunk hozzá egy 1 kk sót és kb. 2 evőkanálnyi vizet. Rugalmas, de már nem ragadós tésztára gyúrjuk. Ha ez megvan, egy adag folpackba csomagolva pihentetjük.
  2. A sertéshúst (de akár lehet bármilyen más hús is) csíkokra vágjuk, a spárgát 2-3 cm-es darabokra vágjuk (a fejét külön tesszük), a hagymát finomra vágjuk.
  3. Egy nagyobb serpenyőben (aminek jó, ha van fedele is) a húst elősütjük a vaj és olaj keverékén, majd ha a hús fehéredésig pirult, kivesszük egy tálba. A visszamaradt zsiradékba tesszük a hagymát, amit üvegesre pirítunk. Az üvegesre pirult hagymára rádobjuk a zöldborsót és a spárgaszárakat, majd megpároljuk sóval, borssal és egy kevés vízzel, és hozzáadjuk a majorannát is. Pár perc után visszarakjuk a sertéshúst párolódni. Fedő alatt majdnem puhára főzzük.
  4. Ha majdnem puha, hozzáadjuk a spárgák fej részeit (hiszen ennek kevesebb idő kell), hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és bazsalikomot, a ricottát. Szükség szerint még adunk hozzá egy kevés vizet.
  5. Amíg fő a hús, addig a tésztát is tésztanyújtó segítségével szélesmetéltre nyújtjuk-vágjuk, majd sós-olajos vízben kifőzzük. A kifőtt tésztát a ricottás raguhoz keverjük, és pár percig együtt pirítjuk. Parmezánnal vagy egyéb reszelt sajttal tálaljuk. Jó étvágyat!

Paradicsomos rakott cukkini kenyérágyon csirkemellel

Hozzávalók

  • 2 közepes db cukkini
  • 400 g konzerv paradicsom
  • 70 g sűrített paradicsom
  • 125 g mozzarella
  • 20 g parmezán sajt
  • 2 szelet kenyér
  • 200 g csirkemell filé (maradék 2 szelet)
  • 2 csipet cukor
  • 1 ek olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint oregánó
  • ízlés szerint kakukkfű
  • ízlés szerint fokhagymapor
  • ízlés szerint bazsalikom
  • ízlés szerint petrezselyem


Elkészítés

  1. A paradicsomkonzerv tartalmát (egész paradicsomos vagy darabos), a sűrített paradicsomot, csipet sót és két-három csipet cukrot összeturmixolunk, a cukkiniket 3-4 mm vékony karikákra szeljük, az előző ebédből vagy vacsiból megmaradt sült csirkemell-szeleteket apró kockákra vágjuk (ez lehet akár natúr is, én most zöldfűszeressel dolgoztam). Kicsit meglocsoljuk egy jénai tál alját extra szűz olívaolajjal (kb. 1 evőkanál), és kikenjük paradicsomszósszal (kb. 5 evőkanál).
  2. 2-3 szelet (azaz másfél karéj) pirított kenyeret beletépkedünk. Kisebb-nagyobb darabok mehetnek bele. Megszórjuk oregánóval, kakukkfűvel, sóval és fokhagymaporral (ízlés szerinti mennyiségekkel).
  3. A cukkinikarikák felét erre a rétegre pakoljuk, majd szintén megkenjük (leöntjük) kevés paradicsomszósszal, kb. az egyharmadával. Erre a cukkinirétegre dobáljuk rá a csirkemellkockákat és elrendezzük rajta a mozzarella-szeleteket. Megint megszórjuk fűszerekkel, én erre a rétegre tettem a bazsalikomot.
  4. Az egészet befedjük a cukkinikarikák másik felével és zárjuk a maradék paradicsomszósszal. Meghintjük 2-3 csipet sóval és megszórjuk reszelt parmezánnal. Előmelegített 180 fokos sütőben (alsó-felső sütés) fedővel lefedve 25 percet sütjük, majd fedő nélkül pirítjuk még 10 percet.
  5. Friss petrezselyemmel megszórva, még melegen tálaljuk.
  6. Lehet az egészet akár friss fűszerekkel is készíteni, ez a recept most morzsolt, szárított fűszerekkel készült.