Olasz ételek felsőfokon

Bruschetta

Hozzávalók

  • 40 dkg rozskenyér
  • 4 db paradicsom
  • 20 dkg mozzarella
  • 10 levél bazsalikom
  • 50 ml olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • négyszínű bors ízlés szerint
  •  ízlés szerint


Elkészítés

  1. Felszeleteljük a paradicsomot, a mozzarellát. Megpirítjuk a kenyérszeleteket.
  2. Fokhagymával bedörzsöljük a szeleteket, olívával meglocsolom, ráteszem a paradicsomot,és a mozzarellát olívával meglocsoljuk, sóval, borssal ízesítjük, bazsalikomlevéllel díszítjük.
  3. És tálaljuk.

Egyszerű spenótos-ricottás ravioli

Hozzávalók

A tésztához

  • 300 g finomliszt
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 1 kis db vöröshagyma (vagy salotta)
  • 100 g spenót
  • 250 g ricotta
  • 1 ek olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 csipet szerecsendió

A szószhoz

  • 20 db koktélparadicsom (piros és sárga vegyesen)
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 csipet só
  • bors ízlés szerint
  • 0.5 csokor petrezselyem


Elkészítés

A tésztához

  1. Először a tésztát gyúrjuk össze: halmozzuk a lisztet egy munkafelületre, készítsünk a közepébe egy krátert, ide üssük a tojásokat, adjunk hozzá egy csipet sót és egy kanál vizet, ha szükséges, jól dolgozzuk össze, és egy gombócba formázva hagyjuk pihenni legalább 30 percet.
  2. Közben készítsük el a tölteléket. Egy serpenyőben 1 ek olívaolajon pirítsuk meg a kockázott hagymát, dobjuk rá a spenótot, fonnyasszuk, sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendiót is reszelhetünk rá. Majd a ricottával keverjük el. Ekkor lekapcsolhatjuk alatta a lángot, a meleg serpenyőben a plusz nedvesség elpárolog, így szárazabb lesz a töltelék, nem áztatja szét a tésztát.
  3. A tésztát pihentetés után, több részletben nyújtógéppel 6-os fokozatig nyújtsuk téglalapokra vagy egyben nyújtófával egy nagy téglalapra. A tésztát szúrjuk ki ravioli készítővel, a megmaradt részeket gyúrjuk, nyújtsuk, és szúrjuk ki újból. A tésztakorongok egyik felére, egymástól kellő távolságra, tegyünk 1-1 kanálnyi összegyurmázott tölteléket, majd hajtsuk rájuk a másik oldalukat, és a töltelék körül nyomkodjuk rá a felső réteget.
  4. A töltött tésztákat halványan lisztezett tálcán sorakoztassuk egymás mellé. Több adagban, forrásban lévő, sós vízben főzzük ki őket, de csak akkor, ha már kész a szósz!
  5. Egy nagy serpenyőben két-három lögyböletnyi - szóval bő - olívaolajon pirítsuk hirtelen a negyedelt koktélparadicsomokat. Sózzuk, borsozzuk.
  6. Ide a serpenyőbe, a forró paradicsomra szedjük ki a kifőtt raviolikat, szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel, forgassuk össze, és szedjük adagokba tányérokra azonnal. Jó étvágyat hozzá!

Egyszerű, gyors paradicsomleves krutonnal

Hozzávalók

  • 50 dkg sűrített paradicsom
  • 1 kis db vöröshagyma
  • ízlés szerint só 
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 3 csapott ek finomliszt
  • ízlés szerint bazsalikom (friss vagy szárított)
  • ízlés szerint kakukkfű (friss vagy szárított)
  • ízlés szerint oregánó (friss vagy szárított)
  • 3 csipet cukor
  • 10 dkg sajt
  • 8 szelet toast kenyér (adagonként 2 szelet)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 l víz (a leves igény szerinti hígításához)


Elkészítés

  1. Először zsemleszínű rántást készítünk a napraforgó olajból és a lisztből. Utána hozzáöntjük a sűrített paradicsomot és a víz körülbelül felét, simára keverjük, és felforraljuk.
  2. A forrásban lévő leveshez hozzáadjuk a hagymát (egészben), sót, cukrot és a fűszereket. Majd az egészet kb. 5-10 percig forraljuk, végül ízlés szerint vízzel felöntjük (és felforraljuk). Közben elkészítjük a krutonokat, és lereszeljük a sajtot.
  3. A szeletelt kenyeret leszélezzük, keresztbe félbevágjuk. A megtisztított, megmosott fokhagymát áttörjük. Az olívaolajat felhevítjük, és elkeverjük benne a zúzott fokhagymát, majd a forró olajban a kenyérszeletek mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk.

Zsályacsipsz

Hozzávalók

  • 40 db zsálya (zsályalevél)
  • 2 púpozott ek rizsliszt
  • 1 db tojás
  • 1 dl fehérbor (száraz)
  • ízlés szerint
  • 1 db citrom (a tálaláshoz)
  • 3 dl olívaolaj


Elkészítés

  1. Frissen szedett zsályaleveleket használjunk a csipsz elkészítéséhez! Olyan helyről gyűjtsük, ahol nem érhette semmiféle szennyeződés.
  2. Keverjük össze a rizslisztet a tojással és a fehérborral, kevés sóval ízesítsük. Mártogassuk bele a zsályaleveleket.
  3. Egy mélyebb sütőedényben forrósítsuk fel az olajat, és a lecsöpögtetett zsályaleveleket pár perc alatt süssük aranybarnára. Papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat leitassuk. Ízlés szerint citromkarikákkal tálalhatjuk. Melegen és hidegen is jó ropogtatni való!