Felszeleteljük a paradicsomot, a mozzarellát. Megpirítjuk a kenyérszeleteket.
Fokhagymával bedörzsöljük a szeleteket, olívával meglocsolom, ráteszem a paradicsomot,és a mozzarellát olívával meglocsoljuk, sóval, borssal ízesítjük, bazsalikomlevéllel díszítjük.
És tálaljuk.
Egyszerű spenótos-ricottás ravioli
Hozzávalók
A tésztához
300 g finomliszt
3 db tojás
1 csipet só
A töltelékhez
1 kis db vöröshagyma (vagy salotta)
100 g spenót
250 g ricotta
1 ek olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
1 csipet szerecsendió
A szószhoz
20 dbkoktélparadicsom (piros és sárga vegyesen)
3 ek olívaolaj
1 csipet só
borsízlés szerint
0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés
A tésztához
Először a tésztát gyúrjuk össze: halmozzuk a lisztet egy munkafelületre, készítsünk a közepébe egy krátert, ide üssük a tojásokat, adjunk hozzá egy csipet sót és egy kanál vizet, ha szükséges, jól dolgozzuk össze, és egy gombócba formázva hagyjuk pihenni legalább 30 percet.
Közben készítsük el a tölteléket. Egy serpenyőben 1 ek olívaolajon pirítsuk meg a kockázott hagymát, dobjuk rá a spenótot, fonnyasszuk, sózzuk, borsozzuk, csipet szerecsendiót is reszelhetünk rá. Majd a ricottával keverjük el. Ekkor lekapcsolhatjuk alatta a lángot, a meleg serpenyőben a plusz nedvesség elpárolog, így szárazabb lesz a töltelék, nem áztatja szét a tésztát.
A tésztát pihentetés után, több részletben nyújtógéppel 6-os fokozatig nyújtsuk téglalapokra vagy egyben nyújtófával egy nagy téglalapra. A tésztát szúrjuk ki ravioli készítővel, a megmaradt részeket gyúrjuk, nyújtsuk, és szúrjuk ki újból. A tésztakorongok egyik felére, egymástól kellő távolságra, tegyünk 1-1 kanálnyi összegyurmázott tölteléket, majd hajtsuk rájuk a másik oldalukat, és a töltelék körül nyomkodjuk rá a felső réteget.
A töltött tésztákat halványan lisztezett tálcán sorakoztassuk egymás mellé. Több adagban, forrásban lévő, sós vízben főzzük ki őket, de csak akkor, ha már kész a szósz!
Egy nagy serpenyőben két-három lögyböletnyi - szóval bő - olívaolajon pirítsuk hirtelen a negyedelt koktélparadicsomokat. Sózzuk, borsozzuk.
Ide a serpenyőbe, a forró paradicsomra szedjük ki a kifőtt raviolikat, szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel, forgassuk össze, és szedjük adagokba tányérokra azonnal. Jó étvágyat hozzá!
Egyszerű, gyors paradicsomleves krutonnal
Hozzávalók
50 dkg sűrített paradicsom
1 kis db vöröshagyma
ízlés szerintsó
3 ek napraforgó olaj
3 csapott ek finomliszt
ízlés szerint bazsalikom (friss vagy szárított)
ízlés szerint kakukkfű (friss vagy szárított)
ízlés szerint oregánó (friss vagy szárított)
3 csipet cukor
10 dkg sajt
8 szelet toast kenyér (adagonként 2 szelet)
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
1 l víz (a leves igény szerinti hígításához)
Elkészítés
Először zsemleszínű rántást készítünk a napraforgó olajból és a lisztből. Utána hozzáöntjük a sűrített paradicsomot és a víz körülbelül felét, simára keverjük, és felforraljuk.
A forrásban lévő leveshez hozzáadjuk a hagymát (egészben), sót, cukrot és a fűszereket. Majd az egészet kb. 5-10 percig forraljuk, végül ízlés szerint vízzel felöntjük (és felforraljuk). Közben elkészítjük a krutonokat, és lereszeljük a sajtot.
A szeletelt kenyeret leszélezzük, keresztbe félbevágjuk. A megtisztított, megmosott fokhagymát áttörjük. Az olívaolajat felhevítjük, és elkeverjük benne a zúzott fokhagymát, majd a forró olajban a kenyérszeletek mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk.
Zsályacsipsz
Hozzávalók
40 db zsálya (zsályalevél)
2 púpozott ek rizsliszt
1 db tojás
1 dlfehérbor (száraz)
ízlés szerint só
1 db citrom (a tálaláshoz)
3 dl olívaolaj
Elkészítés
Frissen szedett zsályaleveleket használjunk a csipsz elkészítéséhez! Olyan helyről gyűjtsük, ahol nem érhette semmiféle szennyeződés.
Keverjük össze a rizslisztet a tojással és a fehérborral, kevés sóval ízesítsük. Mártogassuk bele a zsályaleveleket.
Egy mélyebb sütőedényben forrósítsuk fel az olajat, és a lecsöpögtetett zsályaleveleket pár perc alatt süssük aranybarnára. Papírtörlőre szedjük ki, hogy a felesleges olajat leitassuk. Ízlés szerint citromkarikákkal tálalhatjuk. Melegen és hidegen is jó ropogtatni való!